De moerbeiboom

Edible landscaping

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

De moerbeiboom

Print PDF
There are no translations available.

“Het ontstaan”

Als kind kan je soms door iets zo gefascineerd raken dat het later je hele leven kan bepalen.
Ook bij mij was dat het geval…..
persimmon
Als kleine jongen een kakivrucht in een delicatessenwinkel vinden (toen nog een volledig onbekende vrucht in onze landen) wakkerde een nieuwsgierigheid aan die zou leiden tot een passie voor alle ongekende en vergeten fruitsoorten . Vele hiervan zijn exoten en komen uit verre landen maar andere zijn inheems en zijn gewoon vergeten of hebben het nooit tot tafelfruit geschopt omdat ze niet commercieel genoeg zijn.

De kwekerij

Na jaren van verzamelen en veel opzoekingwerk ontstond de wens om dit enthousiasme ook met anderen te delen en deze fruitsoorten beschikbaar te maken voor elke geïnteresseerde.
Zo is een kleine gespecialiseerde kwekerij ontstaan met planten voor de “eettuin” of “edible landscaping“ zoals dit met een Engelse term omschreven wordt. Dit betekent dat deze planten zowel een decoratieve functie als een “eetfunctie” hebben. Met deze planten hoef je dus niet bang te zijn wanneer je kleine kleuter een besje in zijn mond stopt om er lekker op te sabbelen……

Het symbool

De moerbeiboom is het symbool van de kwekerij omdat deze waarschijnlijk de oudste en meest mysterieuze fruitboomsoort uit onze contreien is.

ontstaan_fig1

Hij was echter alleen te vinden op een oud boerenerf of een ontoegankelijk kasteeldomein…..wat een verspilling. De moerbei is nochtans een zorgeloze boom en vrij van ziektes en plagen. Bovendien draagt brengt hij in de zomer een massa vruchten voort die zonder twijfel de titel "lekkerste bes" verdienen. De eerste aanblik van een oude moerbeiboom is iets wat de meesten niet meer vergeten en wanneer je op dat moment ook nog van de vruchten kan genieten wordt het zonder meer een onvergetelijke ervaring....vooral voor kinderen.....