De moerbeiboom

Edible landscaping

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Augurkenstruik

Afdrukken PDF

Een bizarre maar prachtige struik, de bladen zijn veervormig samengesteld en staan aan lange bladstengels. De kleur van het blad is al even bijzonder: metaal blauwgroen. De augurkenstruik heeft een architectonische waarde. Iets, wat het beste tot z'n recht komt als de struik solitair staat. De struik groeit op alle grondsoorten als hij maar niet met zijn voeten in het water staat. De augurkenstruik behoort tot één van de acht geslachten uit de familie van de Akebia-achtigen (Lardizabalaceae). De bekende klimplant Akebia is een beter gekend lid van deze familie. De augurkenstruik komt van oorsprong uit het westen van China en de Himalaya.

Aan Decaisnea fargesii is van alles te beleven. Het is - als je hem eenmaal hebt - echt een struik om verknocht aan te raken en enthousiast over te zijn. Laat u niet weerhouden door de hoogte van 3 meter. Die bereikt de struik pas na vele, vele jaren.

De augurkenstruik bloeit in april - mei met opvallende, klokvormige bloemen in lange pluimen. De pluimen staan omhoog gericht. De individuele bloemen zijn matgeel. Vanuit de basis lopen metallic blauwe zwemen over de bloem. Een augurkenstruik bloeit heel rijk met sierlijke bloemen, die ongeveer twee centimeter lang zijn. Ze blijven lang aan de struik.

augurkenstruik1 augurkenstruik2

Na de bloei vormen zich ongeveer tien centimeter lange, augurkvormige vruchten (worstvormige peulen). Ook deze hebben een metallic blauwgrijze kleur. Hoewel Decaisnea volkomen winterhard is, is de struik gevoelig voor late (nacht)vorst. De struik heeft de neiging vroeg in het voorjaar uit te lopen. De jonge scheuten zijn dan extra kwetsbaar. Late vorst kan ertoe leiden, dat jonge scheuten aan de top beschadigd raken. Knip beschadigde delen pas aan het begin van de zomer weg. Snoei de beschadigde scheut af boven een gezond oog aan de stengel. Zwak gegroeide scheuten kunnen ook beter in de loop van de zomer worden verwijderd.
Net zoals bij alle soorten uit de familie van de akebia-achtigen zijn ook de vruchten van de augurkenstruik eetbaar. Wanneer je de peulen overlangs in 2 scheurt komen 2 rijen zwarte zaden tevoorschijn gehuld in een lichtgroen sappig vruchtvlees met delicate perensmaak. Opgelet! Net zoals bij verse vijgen produceert ook deze soort een melksap dat wat irriteert als het aan de lippen komt , zorg er dus voor dat  je het melksap (dat trouwens enkel in de omhullende peul aanwezig is) zorgvuldig verwijdert alvorens de pulp te eten.