De moerbeiboom

Edible landscaping

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Morus alba

Afdrukken PDF

Morus alba heeft een redelijk lange steel die ongeveer de helft van de vruchtlengte bedraagt. Bij onrijpheid heeft de vrucht een lichte flets zure smaak, bij rijpheid  zoet tot zeer zoet zonder enige zuurheid. De vrucht is nogal vlezig. De vruchtjes rijpen doorgaans van half juni tot begin juli. De vruchten zijn wit,geel, lavendelkleurig of zwart. Het blad is getand hartvormig of gelobd, licht groen en glanzend bovenaan en licht harig onderaan met een lichte bladstructuur en nervatuur. Morus alba is een stevig groeiende boom die in jong stadium een struik vormt maar al gauw uitgroeit tot een stevige boom van zo’n 15 m hoog. De boom leeft zo’n 50 tot 100 jaar.

Variëteiten.

morus_hunza_white

Hunza White: massa’s zéér zoete spierwitte vruchtjes die makkelijk kunnen gedroogd worden. Rijpt vanaf half juni.

morus_hunza_black

Hunza Black: zéér veel kleine maar extreem zoete violet/witte vruchtjes die makkelijk gedroogd kunnen worden. Rijpt vanaf half juni.

none

Tehama: Grote soms erg grillig gevormde wit-bruine vruchten met lichte nootsmaak door aanwezigheid van kleine zaadjes (net als vijg). Éénhuizige boom. Zéér forse groeier. Rijpt eind juni.

morus_alba_lavendel_1

Lavendel: Grote soms markant gekleurde wit-lavendelkleurige en zéér sappige vruchten. Zéér rijk dragend. Zéér winterhard. Rijpt vanaf half juni. De typische lavendelkleur verschijnt enkel op heel rijpe vruchten die in de zon hangen. één van de beste soorten voor onze streken.

none

Bahli-Tut: Massa’s spierwitte vruchtjes

morus_thomson

Thomson: stevig groeiende boom die enkel grote volle hartvormige bladeren heeft (dus geen gelobde). De vruchten zijn zwart maar blijven in onrijpe toestand bleekgroen tot net op het moment van volle rijpheid,dan kleuren ze plotseling zwart. Het vruchtvlees is stevig en heeft een zoet rozenaroma.De vruchten rijpen pas eind juni.

 

morus_unryuu

Unryuu: 99 % Mannelijke vorm met opvallend gewrongen twijgen= kurketrekkervorm.(ook wel "spirata" genoemd)
Deze variëteit is dus zo goed als vruchtloos maar wel zéér decoratief.

none

Nervosa: Kleine  brandnetelvormige bladeren met markante witte nervatuur. Kleine zoete zwarte vruchtjes.

morus_pendula_2

morus_pendula_3

Pendula: een zeer sierlijke treurvorm die kleine maar lekkere, zoete vruchten draagt. Geënt op 3 meter, kan die gemakkelijk tot een reuze iglo gevormd worden waar een volledige tuinset onder past. Een aangename manier om in de schaduw te zitten. Verwijder wel het tuinmeubilair als vanaf half juni de rijpe bessen beginnen te vallen want de vlekken zijn moeilijk te verwijderen. Bessen plukken langs de onderkant van het balderdak is een leuke en culinaire ervaring. Een topper voor kinderen!

none

Pyramidalis: Zuilvormige groeiwijze.

morus_rupps_1

Rupp’s: Overvloedige vruchtdracht….grote dikke zéér sappige zwarte vruchten rond half juni. Deze vruchten beginnen reeds zéér vroeg rood te kleuren maar zijn pas rijp wanneer ze echt volledig zwart zijn.