De moerbeiboom

Edible landscaping

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Peervormige lijsterbes

Afdrukken PDF

De peervormige lijsterbes

sorbus_domestica_1

De peervormige lijsterbes of Sorbus domestica is een boom die uiterlijk lijkt op de gewone lijsterbes maar deze soort groeit forser en vormt veel grotere vruchten.

Het natuurlijke groeigebied van deze soort is Midden en Zuidoost europa. In de ons omringende landen is hij te vinden in Luxemburg, frankrijk en Duitsland.

De zuidelijke bomen blijven kleiner (als een appelboom) terwijl de noordelijk groeiende  exemplaren forse afmetingen kunnen aannemen met gemiddeld 25 meter tot uitschieters boven de 30 meter. Vooral de bomen die in bosverband groeien kunnen erg hoog worden met een kaarsrechte stam , in open veld vertakt de boom erg laag en vormt zo een brede open kruin.

Het hout van de Sorbus domestica is samen met dit van de inheemse Sorbus torminalis  waarschijnlijk het duurste ter wereld.

De bladeren van deze boom lijken heel erg op deze van de gewone lijsterbes maar zijn hariger ,minder spits en meer hangend. De knopen zijn erg kleverig terwijl deze van de lijsterbes behaard zijn. De afzonderlijke bloemetjes zijn groter dan deze van de lijsterbes.

De vruchten worden reeds sinds de oudheid en tot op vandaag (vooral in Duitsland) gebruikt voor consumptie.

Er bestaan soorten met appelvormige , peervormige en pruimvormige vruchten en de vruchtkleur varieert van grauwbruin tot rood, geel of geelrood. De grootste vruchten  meten meer dan 4,5 cm  bij 4 cm en wegen tot  49 gr. (omgeving Frankfurt).

De vruchten worden gegeten net zoals de mispel: ze moeten narijpen en zacht worden eer ze eetbaar zijn.

Van de verse vruchten wordt sap gemaakt dat toegevoegd wordt aan appelsap dat dient voor het bereiden van appelwijn ,deze smaak van deze wijn wordt daardoor veel aromatischer. Van de vruchten wordt ook uiterst fijne schnaps gemaakt die tot op heden nog steeds (door zijn zeldzaamheid) de duurste van alle alcoholische dranken is (zonder rekening te houden met verouderingswaarde)

Sorbus_domestica_2

 

sorbus_domestica_kloon_1 sorbus_domestica_vruchten_geel


De boom kan een paar honderd jaar oud worden en een omvangrijke stamomtrek ontwikkelen.

In Duitsland werd deze boom in 2006 als “boom van het jaar “ verkozen. In Duitsland is ook door het ministerie van bosbouw een projekt opgezet om de soort te veredelen en te verbeteren met het oog op betere vruchtopbrengst of betere houtopbrengst voor de bosbouw.

De meeste noordelijk groeiende soorten zijn buiten hun groeigebied zéér vatbaar voor kanker, vochtig weer werkt dit sterk in de hand . Enkele worden echter helemaal niet aangetast en ook de zuidelijke soorten zijn minder tot niet vatbaar.