De moerbeiboom

Edible landscaping

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Roodvlezige appel

Afdrukken PDF

Malus niedzwetskyana is een wilde appelsoort uit de Kaukasus die nog slechts in een zeer beperkt groeigebied voorkomt. Deze beschermde appel is de voorouder van de alomgekende paarse sierappeltjes en werd gebruikt in bijna alle kruisingen die tot doel hadden sierbomen te bekomen met paarse bladeren en bloemen.

De wilde soort heeft inderdaad donkerpaarse bladeren en lichtpaarse bloemen.
De redelijk kleine vruchten zijn echter erg zuur en zijn niet uit de hand te eten.

Begin vorige eeuw zijn er veel pogingen ondernomen om een roodvlezige  eetappel te kweken met als basis de Malus niedzwetskyana.
Met name de naar de Amerikaan Albert Etter heeft de enige toen bekende roodvlezige appel “Surprise” gekruist met andere appels. Op die manier heeft hij een 30 tal roodvlezige eetappels ontwikkeld met de bedoeling deze te commercialiseren, de markt was daar toen blijkbaar nog niet klaar voor en na zijn dood ging het grootste deel van zijn werk dan ook verloren. Een klein aantal stokoude verwilderde bomen is teruggevonden in zijn verwaarloosde boomgaard. Deze werden gepatenteerd en worden nu verder gekweekt door een Amerikaanse boomkwekerij die zich toelegt op oude appelsoorten en appels met gekleurd vruchtvlees.
Ook het appelland bij uitstek , Nieuw Zeeland, heeft het licht gezien en ook daar worden nu met geavanceerde genetische technieken roodvlezige appels ontwikkeld die binnenkort zullen gecommercialiseerd worden.
Het bijzondere aan roodvlezige appels is dat ze een zeer hoog gehalte aan anthocyaan bevatten (de rode kleurstof) wat een sterk antioxidant is ,m.a.w. een kankerwerende stof. 
Door de strenge regels inzake plantenziekten is het invoeren van deze en andere appels vanuit de VS naar Europa volledig verboden of zodanig streng gereglementeerd dat invoer onmogelijk is.
Ook bij ons zijn er echter zulke appels te vinden: In Groot Brittannië is er bijvoorbeeld de “Red Devil” een oude variëteit met mooi rood vlees die echter wat zuur smaakt. Ook beter gekende appels zoals de “sterappel” vertonen heel vaak een mooie rode kleur rond het klokhuis.

 

De variëteit “Dries”  is afkomstig van een zéér oude toevallige appelzaailing die ik ontdekt heb ergens langs de oevers van de Schelde. Deze middelgrote sappige appel is prachtig bordeaux rood gekleurd buiten en binnen. De bladeren en de bloemen zijn paars en zelfs het hout is paars. Het bijzondere aan deze appel is dat hij zéér lekker zoetzuur smaakt in tegenstelling tot de meeste roodvlezige appels die eerder erg zuur zijn. Hij rijpt eind september.
Bovendien heeft deze appel goede culinaire kwaliteiten, hij behoudt met name zijn kleur en stevigheid als hij gekookt wordt zonder daarom taai te worden (vgl. boskoop). De houdbaarheid onder koeling bedraagt enkele maanden, zonder kwaliteitsverlies!

roodvlezige_appel